- De Zwitserse frank is de afgelopen twee jaar flink duurder geworden ten opzichte van de euro.
- Voor wintersportliefhebbers maakt dat Zwitserland relatief prijzig vergeleken met landen als Oostenrijk, Frankrijk en Italië.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit waar de kracht van de Zwitserse frank vandaan komt.
ANALYSE – Het wintersportseizoen staat voor de deur. Net zoals de afgelopen jaren zijn Oostenrijk, Frankrijk en Italië de populairste bestemmingen voor sneeuwliefhebbers.
Oostenrijk en Frankrijk hebben met afstand de meeste skigebieden in Europa. In dit opzicht komt Zwitserland op de derde plaats. Toch blijft het Alpenland achter bij Italië op de wintersportranglijst. Een belangrijke reden daarvoor is dat een stijgende frank Zwitserland tot een steeds duurdere sneeuwbestemming maakt.
Ten opzichte van de euro is de Zwitserse frank tijdens de afgelopen twee jaar ruim 9 procent meer waard geworden. Over de afgelopen vijf jaar is dat verschil zelfs 18 procent.
Een belangrijke reden voor die stijging is dat de Zwitserse centrale bank de inflatie beter in de hand wist te houden dan de Europese Centrale Bank. Ook speelt mee dat de frank gezien wordt als veilige vluchthaven in de financiële wereld. Dat is te danken aan de stabiliteit van het politieke klimaat, de behouden koers van de centrale bank en de sterk ontwikkelde banksector.
Reputatie Zwitserse bankensector loopt deukje op
Die laatstgenoemde factor heeft eerder dit jaar echter een deukje opgelopen. In maart kwam tijdens de marktonrust na het plotselinge faillissement van Silicon Valley Bank namelijk grootbank Credit Suisse in grote problemen. Een gedwongen overname door branchegenoot UBS was de enige mogelijkheid om te voorkomen dat de bank zou imploderen.
De totale balanswaarde van de nieuwe combinatie is groter dan het totale nationaal inkomen van Zwitserland. Dat kan het voor de Zwitserse financiële autoriteiten lastig maken om UBS te redden, als de bank op enig moment in de problemen komt. Voorlopig ziet het daar echter niet naar uit.
De cijfers over derde kwartaal die UBS vorige week publiceerde, wijzen erop dat het in elkaar schuiven van beide banken goed verloopt. Het is dan ook geen wonder dat de Zwitserse frank weer in trek raakte, toen de spanning op financiële markten begin deze maand oplaaide door de escalatie van het Palestijns-Israëlische conflict.
Inmiddels heeft de frank weer een klein stapje terug gedaan. Wintersporters die overwegen om naar Zwitserland af te reizen, hoeven voorlopig niet te vrezen voor grote koerscapriolen.
De Zwitserse centrale bank heeft namelijk in september al aangegeven dat de rente voorlopig op het huidige niveau blijft. Zo kiest de centrale bank ervoor om het vuurtje onder de frank niet verder op te stoken.
Afgezien van bredere calamiteiten in de financiële wereld dan wel het ontstaan van haarscheurtjes in megabank UBS, tekent zich dan ook een wat saaier en voorspelbaarder koersverloop af voor de Zwitserse frank. Typisch Zwitsers dus!
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.